Company Name

AKTUALNIE - Wiejska Kuchnia Mojej Mamy

Temat: grupy producenckie dlaczego tak ciężko się nam dogadać
własnie rusza moja grupa :lol: zajmujemy się produkcją drobiu<brojlery> wszyscy drobiarze narzekają że jest ciężko,ale nikt nie chciał być z nami w grupie, dlaczego ludzie nie potrafią liczyć ,przeciesz samej dotacji przypada średnio po30 tyś zł. na osobe,nie licząc upustów wynegocjowanych u dostawców paszy czy pisklaka!pisze na swoim przykładzie,czy są na forum ludzie działający w grupach?Bo z tego co wiem to na pewno Yacenty.<słyszałem dużo pozytywnych...
Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=1046



Temat: Budowa Kurnika
Witam Jestem zainteresowany wybudowaniem kurnika i produkcja drobiu mięsnego. Interesuje mnie jaki jest koszt takiej inwestycji na 20 tys kurczaków, i czy można ubiegać sie o jakieś dofinansowania na taki cel.
Źródło: biznesforum.pl/viewtopic.php?t=25672


Temat: Prognozy cen zbóż 2009
...będzie ale dopiero pod koniec roku, jednego jestem prawie pewien pszenicy konsupcyjnej może brakować, ceny za zboża z poprzedniego roku i ceny azotu zrobiły swoje, pszenica konsupcyjna może być w cenie, kolega West napisał że zakontrkatował po 600 zl po żniwach, jeżeli jest to prawda a zakładam że tak, to cena pszenicy konsupcyjnej może poszybować do 700 zł ( no i jeszcze pogoda zobaczymy co pokaże), co do paszówki trudno prorokować jeżeli produkcja drobiu nadal będzie w takim tempie szła to na jesień może kosztowac ok. 500, ceny jęczmienia wg mnie to wielka niewadoma myślę że szaleństw nie będzie może cena ruszy w nowym roku, będzie zależeć od rozwoju hodowli trzody chlewnej. Tak jest moja prognoza (może pobożne życzenia ;) . pozdrawiam jerzy
Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=16839


Temat: W co inwestować na rolnictwie
...juz musisz kupowac nowe wiec nie widze w rolnictwie wielkiego interesu jakies grosiczki zostaja ale niewiele (biorac jeszcze pod uwage ze zostane za jakis czas na gospodarstwie sam i bede musial zatrudnic pracownika itd to wole skonczyc studia zrobic aplikacje inie musze sie juz z tym uzerac) chyba ze ktos prowadzi produkcje przemyslowa w rolnictwie produkujac kilka lub kilkanascie tysiecy sztuk trzody chlewnej bydla lub dzialajac w dzialach specjalnych takich jak produkcja drobiu sadownictwo warzywnictwo itp tam czesto jest duzy obrot i nawet jesli masz 5% zystku to zawsze jest to juz znaczna suma wiec nie wiem gdzie jest te 3,5 tysia zysku w kazdym gospodarstwie jesli bysmy wzieli tylko dzialy specjalne pod uwage o ktorych byla mowa w tym artykule ktory zamiescil kolega Hubert to napewno by bylo3,5 tysia sredno a w skali calego rolnictwa ???????? tu jest ciekawy artylul moi drodzy...
Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=19664


Temat: Grzechy przemysłu mięsnego
...Nie wdając się w szczegóły dotyczące diety, lekarze wskazują, że pewien procent białka zwierzęcego, jest nam, istotom wszystkożernym potrzebny. Takie mamy przewody pokarmowe, enzymy trawienne itd. W artykule jest zbyt mało danych, za to dużo emocji. Mieszkam w regionie, gdzie wysokotowarowa produkcja żywności jest praktykowana od lat. Na dodatek mieszkam na granicy miasta i wsi i wiem, bo nie raz widziałem jak wygląda wysokotowarowa produkcja drobiu i trzody chlewnej oraz jakie rodzi problemy. Nie odważyłbym się jednak powiedzieć, że likwidując hodowlę zwierząt zmniejszymy ilość gazów cieplarnianych. Brak tutaj porównania. Głównym problemem jest to, że na świecie jest kilka miliardów ludzi. Ludzi tych trzeba nakarmić. Kiedyś było mniej ludzi, zatem i produkcja mięsa nie była tak skoncentrowana. Mięso biegało w lesie, na polach itd. Głównym problem...
Źródło: paganfederation.org/forum-pl/viewtopic.php?t=199


Temat: Ludzkie zbydlecenie - wasze komentarze:(
...media rozdmuchały sprawę ptasiej grypy, ludzie zaczęli masowo zabijać ptaki - najczęściej robili to za pomocą zatrutego pożywienia. Ten horror może powrócić, bo zbliża się kolejny sezon na ptasią grypę, a ludzka ignorancja podsuwa niektórym coraz to bardziej przerażające wizje dotyczące rozprzestrzeniania się tej choroby. Przypomnijmy: wirus H5N1 pojawił się w południowej i wschodniej Azji na fermach hodowlanych zajmujących się produkcją drobiu dla milionów restauracji i barów w Chinach, Indonezji i Malezji. Ptaki hodowane w takich fermach trzymane są po kilka w małych klatkach, żyją w potwornych warunkach, w trakcie hodowli tracą wszystkie pióra i są całkowicie nieodporne na infekcje. Kiedy jeden z nich zostaje zainfekowany, giną wszystkie. H5N1 atakuje oczywiście dzikie ptactwo, ale infekcje wśród ludzi zdarzają się niezmiernie rzadko. Nie przeszkadza to...
Źródło: lkr.pl/viewtopic.php?t=18524


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szopcia.htw.pl
  • .

     

     

     

     

     

     

    © Copyright AKTUALNIE - Wiejska Kuchnia Mojej MamyAll Rights Reserved
     

     

    Design by: DesignersPlayground