AKTUALNIE - Wiejska Kuchnia Mojej Mamy
Temat: Przepisy z pierwszej ręki. ...kg ziemniaków w łupinach, ostudzić, obrać, przekręcić przez maszynkę, dodać 2 żółtka , łyżkę mąki pszennej i 10 dkg ziemniaczanej oraz sól do smaku. Z ciasta formować kluski wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, zrobić wgłębienie w środku i gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
II przepis
Obrać i ugotować 1 kg ziemniaków i gorące przetrzeć, przestudzić, dodać 25 dkg mąki ziemniaczanej i 1 żółtko. Posolić ciasto i dobrze przegnieść. Z ciasta formować spłaszczone kluseczki i gotować w osolonej wodzie ok.5 minut.
ŚLĄSKIE ROLADY WOŁOWE
--------------------------------------------------------------------------------
To ulubione danie wszystkich. Wymieni je każdy rdzenny Ślązak bez wahania.
Ładny kawał chudej wołowiny (ok 60 dkg) rozcina się na 4 płaty, zbija cienko, oprósza solą i pieprzem, smaruje musztardą i na każdy nakłada cienki... Źródło: forum.myslovitz.com.pl/viewtopic.php?t=597
Temat: Pare pytań przed naprawą Wywołany do tablicy odradzam stosowanie silikonu. Dobrej klasy uszczelka załatwia sprawę. Co do siły przykręcania to z wyczuciem, tak żeby nie przegnieść uszczelki. Źródło: nubira.info/viewtopic.php?t=3999
Temat: Kulebiak ...suszone - kilka, 3 cebule, 0,5 pora, oliwa z oliwek, sól, przyprawy Wykonanie: Z mąki, rozpuszczonych w letniej wodzie drożdży, oliwy, dużej szczypty soli i wody zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kapustę odcisnąć z wody i ugotować do miękkości w małej ilości wody ze startą marchewką i grzybami suszonymi. Posiekanego pora, cebulę i pieczarki udusić na niewielkiej ilości oliwy. Wszystkie składniki ostudzić. Przegnieść krótko ciasto. Utworzyć płaski placek w tortownicy. Utworzyć rant wysokości około 5 cm. Na pokłuty widelcem środek położyć ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kiszoną z posiekanymi grzybami, na to uduszone pieczarki z cebulą i porem. Zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. ok. 200 st. C do lekkiego zezłocenia ciasta. Dać wystygnąć w piecyku. Spożywać na gorąco lub zimno Źródło: jogin.hopto.org/forum/viewtopic.php?t=71
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plszopcia.htw.pl
.
|