AKTUALNIE - Wiejska Kuchnia Mojej Mamy
Temat: Przetwory a witaminy ...pokarmowego i
chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, zawierają wszystkie dżemy,
konfitury, owoce z kompotu i całe owoce pasteryzowane.
Przy nadciśnieniu, obrzękach, złej pracy serca, osłabieniu wynikającym
z przyjmowania środków odwadniających pomocne są przetwory zawierające dużo
potasu - powidła śliwkowe, śliwki z kompotu, dżem z czarnych porzeczek, a także
z czerwonych i białych oraz dżem morelowy. Przetwory z czarnych jagód zawierają najwięcej spośród przetworów
owocowych witaminy E. Wszystkie przetwory z brzoskwiń dostarczają witaminy
PP (niacyny). Niacyna jest jedną z niewielu witamin, które w czasie gotowania,
smażenia, pasteryzowania owoców nie ulegają zniszczeniu.
Owoce i warzywa zawierajÄ… biologicznie czynne zwiÄ…zki zwane
flawonoidami, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed... Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,479,3068730,3068730,Przetwory_a_witaminy.html
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plszopcia.htw.pl
.
|