AKTUALNIE - Wiejska Kuchnia Mojej Mamy
Temat: Rozliczanie ścieków Przestańcie improwizować bo takich bzdur nie daje sie czytać!
PRAWO stosować i jeszcze raz PRAWO!
Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków1)
(Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858, z 2007 r. Nr 147, poz. 1033, z 2009 r. Nr 18, poz. 97)
Art. 27. 1. Ilość wody dostarczonej do nieruchomości ustala się na podstawie wskazania wodomierza głównego, a w przypadku jego braku - w oparciu o przeciętne normy zużycia wody.
4. Ilość odprowadzonych ścieków ustala się na podstawie wskazań urządzeń pomiarowych.
5. W razie braku urządzeń pomiarowych ilość odprowadzonych ścieków ustala się na podstawie umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1, jako równą ilości wody pobranej lub określonej w umowie.
6. W rozliczeniach ilości odprowadzonych ścieków ilość bezpowrotnie zużytej wody uwzględnia się wyłącznie w... Źródło: wspolnoty.org.pl/viewtopic.php?t=3565
Temat: Jak rozliczyć nielegalny pobór wody? Powinieneś to zbadać. To zużycie jest podejrzanie niskie. Rzeczywisty pobór można oszacować, ale do tego potrzebne jest więcej danych.
Pewną pomoc stanowi rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 roku w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody (Dz.U. 2002 Nr 8, poz. 70). Wg tabeli 6 " Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego" dla piekarni zużycie wody wynosi 2 m3 wody/1000 kg pieczywa (2 litry wody/kg). Tutaj oprócz zużycia wody jako komponentu pieczywa, mamy jeszcze wytwarzanie pary wodnej do zaparowania pieca/pieców i do garowni.
Te wspomniane przez Ciebie 2 m3 wg wskaźnika wystarcza na wyprodukowanie niecałych 1700 bochenków chleba po 0,6 kg. Jeżeli piekarnia produkuje... Źródło: wspolnoty.org.pl/viewtopic.php?t=4234
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plszopcia.htw.pl
.
|